Games

Super Mario – pelit ovat pelimaailman legendaarisimpia tasohyppelyitä

Jos olet koskaan koskenut pelikonsoliin, olet taatusti kuullut nimen Super Mario. Super Mario onkin ehdottomasti maailman klassisin videopelihahmo. Super Mario on seikkaillut eri peleissä jo vuodesta 1981 lähtien, jolloin tämä tuuheaviiksinen italialainen putkimies vieraili Nintendon Donkey Kong -pelissä. Ensimmäisen oman pelinsä Super Mario sai vuonna 1985 ja pelistä tuli saman tien osa maailmanhistoriaa. Super Mario Bros. -peliä on myyty maailmanlaajuisesti yli 40 miljoonaa kappaletta ja peli on yksi maailman eniten myydyistä videopeleistä.

Super Mario Bros. ilmestyi siis vuonna 1985 ja oli vallankumouksellinen peli. Alkuperäiseltä ammatiltaan Mario on putkimies, mutta peleissä hänen tehtävänsä on pelastaa prinsessa Peach, jonka Koopa -niminen paha hahmo on kaapannut. Mario on uransa aikana esiintynyt yli 200 pelissä ja Marion omat pelit ovat olleet maailmanhistorian isoimpia pelilanseerauksia. Mario on klassikkohahmo, jonka elämä ja seikkailut jatkuvat yhä näihin päiviin asti. Alkuperäiset Mario Bros. -pelit ovat myös kestäneet hyvin aikaa ja nauttivat edelleen suurta suosiota.

Super Mario Bros. 2 julkaistaan

Super Mario Bros. -pelisarjan kakkososan julkaisu on itse asiassa aika hauska tarina. Peli julkaistiin vuonna 1986 Japanissa aivan eri nimellä ja peliä ei ollut edes tarkoitus julkaista Euroopassa ja muualla maailmassa. Pelin ensimmäisen osan suosio vaikutti kuitenkin siihen, että peli lopulta julkaistiin muualla maailmassa vuonna 1988 Super Mario kakkosena. Tuohon aikaan tekeillä oli jo pelin kolmososan, joten kakkososan julkaisu lievitti hiukan uutuuspeliä odottavien tuskaa. Super Mario 2 oli hyvin erilainen kuin ykkösosan suoraviivainen tasohyppely.

Super Mario Bros. 2 julkaistiin siis Japanissa jo vuonna 1986 nimellä Doki Doki Panic. Pelin nimen kanssa oli kuitenkin yhtä jos toista säätöä ja lopulta peli julkaistiin globaalisti ensimmäisen Mario-pelin jatko-osana. Peli on graafisesti aivan eri näköinen kuin ykkös-Mario ja yksi pelin erikoisista ominaisuuksista on se, että vihollisia voi napata kiinni ja heitellä päin toisia vihollisia. Toinen erikoinen ominaisuus on se, että pelaaja voi valita itse oman hahmonsa: Marion, Luigin, Peachin ja Toadin joukosta.

Super Mario Bros 3. räjäyttää pankin

Super Mario Brosin kaksi ensimmäistä osaa olivat supermenestyksiä. Super Marion ensimmäisen osan menestys siivitti Nintendon pelikonsoleiden myyntiä käsittämättömiin mittasuhteisiin ja käytännössä jokaiseen itseään kunnioittavaan lapsiperheeseen hankittiin Nintendon pelilaitos. Jotain vieläkin isompaa oli kuitenkin tapahtumassa. Nintendo valmisteli Super Mario Bros. 3 -peliä, joka oli graafisesti aivan uudella tasolla. Myös pelin ominaisuudet olivat sellaisia, joita ei videopeleissä oltu ennen tuota aikaa nähty. Super Mario Bros. 3 nosti pelisarjan legendojen joukkoon.

Aikoinaan pelien julkaisu ei ollut ihan niin tiivistahtista kuin nykyään. Peli julkaistiin Japanissa vuonna 1988, Yhdysvalloissa pari vuotta myöhemmin ja Euroopassa vasta vuonna 1991. Super Mario Bros. 3 on eniten myyty 8-bittisen Nintendon peli, eikä ihme. Pelissä Mario lentää, voi muuttua patsaaksi tai pesukarhuksi ja peli oli muutenkin vallankumouksellinen. Super Mario Bros. 3 nosti pelisarjan sellaisiin sfääreihin, että viimeistään nyt koko maailma tiesi pelisarjasta ja odotti innolla tulevia pelejä.

Lisää tasohyppelyitä

Super Mario Bros. -pelisarjan ehdottomasti tunnetuimmat osat ovat juuri aiemmin mainitut pelisarjan kolme ensimmäistä peliä: 1, 2 ja 3. Tämän jälkeen maailmassa tapahtui muutoksia ja pelikonsoleissa ei enää jyrännytkään pelkästään 8-bittinen Nintendon “matolaatikko”, vaan markkinoille tuli uusia konsoleita sekä Nintendolta, Segalta että muilta kilpailijoilta. Super Mario Bros. -pelisarjassa julkaistiin säännöllisesti uusia pelejä Nintendon eri konsoleille. Ennen 2000-luvun vaihdetta Mario oli seikkaillut ainakin Nintendon Game Boyssa, Super Nintendossa ja Nintendo 64:ssa.

Kun tultiin 2000-luvulle, pelisarjan julkaisutahti harveni hieman. Alkuperäisiä Mario-pelejä kyllä julkaistiin muun muassa GameCubelle ja uudelle käsikonsoli DS:lle. Pelit myivät hyvin, mutta mitään pankkia räjäyttäviä myyntejä pelit eivät aiheuttaneet. Johtuen ehkä siitä, että kyseiset konsolit ja laitteet eivät olleet maailmalla suurimpia hittejä. Nintendo onnistui kuitenkin tekemään loistavan comebackin Wii-konsolillaan, jolle vuonna 2007 julkaistu Super Mario Galaxy oli hitti. Peliin julkaistiin myös jatko-osa vuonna 2010. Pelisarja on jatkunut näihin päiviin saakka. Uusin peli, Odyssey julkaistiin vuosi sitten.

Super Mario muissa peleissä

Kirjoitimme aiemmin, että Super Mario on esiintynyt yli 200:ssa pelissä. Vaikka Super Mario -tasohyppelyt ovatkin pelisarjan tunnetuinta osastoa, löytyy Marion historiasta myös runsaasti muita menestyneitä Mario-pelejä. Mario on esimerkiksi esiintynyt lukuisissa urheilupeleissä, kuten Mario Tenniksessä. Ehkä suosituin Mario-sarjan ulkopuolinen peli on ollut karting-hupailu Mario Kart sen eri variaatioineen ja versioineen. Peli toi ajopeleihin niistä kauan puuttuneen hauskuuden. Mario on myös ottanut mittaa Segan vastaavan hahmon Sonicin kanssa suosiotta jääneessä Mario vs. Sonic -pelissä.

Yhteenveto

Super Mario Bros. -pelisarja on ehdottomasti maailman tunnetuin tasohyppelypelisarja. Pelisarjassa italialaiset putkimiesveljekset Mario ja Luigi yrittävät pelastaa tämän tästä pulaan joutuvan prinsessa Peachin. Veljesten arkkivihollista esittää paha Koopa eri muotoineen. Mario-pelisarjan suosituimmat osat ovat alkuperäiset, NES-konsolille julkaistut kolme tasohyppelypeliä. Näistä peleistä sarjan kolmososa on historian myydyin 8-bittisen Nintendon Mario-peli. Mario on esiintynyt myös muissa peleissä, piirrossarjoissa, oheistuotteissa ja myös vähäistä suosiota saaneessa elokuvassa, joka julkaistiin vuonna 1993. Elokuvasta huolimatta Mario-pelisarjaan kannattaa ehdottomasti tutustua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *