Sports

Parhaat urheilupelit

Siitä asti, kun tietokonepelejä on ollut olemassa, eräs johtavista peligenreistä on ollut erilaiset urheilupelit. Eräs klassisimmista urheilumaailmaan sijoittuvista peleistä oli vuonna 1984 julkaistu Summer Games, joka piti sisällään muun muassa juoksua, voimistelua, uimahyppyä, savikiekkoammuntaa ja soutua. Peli oli peliyhtiö Epyxin käsialaa ja yhtiö julkaisi myöhempinä vuosina muun muassa jatko-osan Summer Games II, Winter Games, World Games sekä California Games. Games-sarjan pelit tunnettiin muun muassa erittäin aggressiivisesta peliohjaimen rämpyttelystä.

Myöhemmin 80-luvun lopulle tultaessa myös Nintendon pelikonsolit alkoivat yleistyä ja aika monessa kotitaloudessa pelattiin esimerkiksi Konamin aivan legendaarista jääkiekkopeliä Blades Of Steel. Konami tehtaili tuohon aikaan myös muita hienoja urheilupelejä, kuten vaikkapa koripalloaiheisen Double Dribblen. Noihin aikoihin myös amerikkalaisen jalkapallon maailmaan sijoittuvat pelit olivat suosiossa, ja moni muistaa esimerkiksi HardBall!-pelin. Nyrkkeilypelien kuningas 80-luvun lopussa oli puolestaan Mike Tyson’s Punchout. Näitä pelejä moni 80-luvun kasvatti muistelee todella kaihoten, vaikka pelit eivät ehkä enää nykypäivänä täyttäisi laatuvaatimuksia.

NHL räjäyttää pankin

Yksi urheilupelien uranuurtajista on ollut vuosikausien ajan Electronic Arts, joka on tehtaillut ehkä eniten laadukkaita urheilupelejä maailmassa. Aivan 1990-luvun alussa Electronic Arts ryhtyi julkaisemaan NHL-teemaisia jääkiekkopelejä, joista vuonna 1993 julkaistu NHL Hockey räjäytti potin. Peli julkaistiin PC:lle ja se oli tehty oikealla NHL-lisenssillä, jolloin pelissä näkyi myös pelaajien nimet. Pelipaidat ja logot olivat aitoja ja pelaajilla oli 15 erilaista taitoa, esimerkiksi nopeus, aggressiivisuus ja laukaisuvoima. Tämä peli käynnisti NHL-pelisarjan todellisen voittokulun.

NHL-pelisarjaa on NHL Hockey -pelistä alkaen julkaistu vuosittain nimellä NHL + ajantasainen vuosiluku. Ensimmäinen vuosilukuteemainen NHL-peli oli NHL Hockey 94, joka julkaistiin Segan eri laitteille sekä Super Nintendolle. Peli on aivan legendaarinen ja arvosteltu maailman parhaiden pelien listalla sijalle 47. Tämä on kova suoritus lähes 25 vuotta vanhalta peliltä. Pelisarjaa julkaistaan nykyään vuosittain ja uuden osan julkaisua odotetaan aina pelaajien keskuudessa kuin kuuta nousevaa. Pelisarjan uusin osa, NHL 19, julkaistaan syyskuussa.

FIFA-sarja on jalkapallopelien ykkönen

Electronic Artsin käsialaa on myös FIFA-sarja, joka on jalkapalloaiheinen vastine NHL-pelisarjalle. FIFA-nimistä oikeaa jalkapallosarjaa ei tietenkään maailmassa ole, vaan nimi FIFA tulee kansainvälisestä jalkapallo-organisaatiosta. FIFA:ssa joukkueet ovat eri maiden huippujoukkueita sekä maajoukkueita. Ensimmäinen FIFA-peli julkaistiin vuonna 1993 nimellä FIFA International Soccer. Peli julkaistiin eri alustoille, kuten PC:lle, Super Nintendolle, Game Boylle ja Segan laitteille. Pelin kansitähtinä nähtiin David Platt, Piotr Świerczewski sekä joissakin peliversioissa myös Packie Bonner and Ruud Gullit.

Vuodesta 1994 lähtien FIFA-pelejä on julkaistu NHL-pelisarjan tapaan vuosiluvullisina versioina. Pelin nimet ovat hiukan vaihdelleet vuosien aikana, mutta yhtä kaikki, syksyllä julkaistaan aina uusi FIFA-versio jalkapallofanien ihmeteltäväksi. Jalkapallo on maailman suosituin harrastus, joten on selvää, että FIFA:lla on myös kilpailijoita. Tärkein FIFA:n kilpailija on Konamin julkaisema Pro Evolution Soccer -pelisarja, jota on julkaistu eri nimillä vuodesta 1997 lähtien. Pelisarjan nimi vakiintui nykyiseksi vuodesta 2000 alkaen ja FIFA:n tapaan PES:istä julkaistaan joka syksy uusi versio.

Skeittipelien ykkönen Tony Hawk

Erään verkkosivuja arvioivan tahon mukaan maailman paras urheilupeli olisi skeittitähti Tony Hawkin ympärille rakennettu Tony Hawk’s Pro Skater -peli, joka julkaistiin vuonna 1999. Todennäköisesti arvioija ei ole väärässä, sillä Pro Skater on genrensä ehdoton ykkönen ja skeittipelien kuningas. Pelisarjasta on julkaistu lukuisia osia ja valitettavasti sarjan tuoreimmat osat eivät ole kummoisia esityksiä. Fiksuinta onkin kaivaa vanha konsoli tai tietokone naftaliinista, asentaa Tony Hawk’s Pro Skater -peli koneeseen ja nauttia.

Eräs arvostetuimmista urheilupeleistä on myös hieman poikkeavan sporttilajin, nimittäin kartingin, edustaja. Tässä lajissa ehdoton ykkönen on Mario Kart -sarja, jonka ensimmäinen osa julkaistiin Nintendo 64:lla jo vuonna 1996. Tämän jälkeen sarja on elänyt muun muassa Nintendo Wii:ssä, DS-käsikonsolissa sekä uudessa Switch-laitteessa. Mario Kartin vahvuuksia ovat sen erittäin helppo pelattavuus: tätä peliä pystyy pelaamaan ihan jokainen taitotasosta riippumatta. Peli onkin enemmän ajanvietettä ja viihdettä kuin vakavasti otettavaa kartingsimulointia hampaat irvessä.

Koripallopelejä riittää

Jalkapallon ja jääkiekon lisäksi koripallo on erittäin suosittu pelien aihe. Koripalloaiheisia pelejä on julkaistu eri laitteille satoja. Kenellekään urheilupelejä tuntevalle ei tule varmaankaan ihmetyksenä se, että myös koripallopelejä valmistaa FIFAn ja NHL:n takana oleva Electronic Arts.

EA:n koripalloaiheinen pelisarja on NBA Live, mutta alan ykköspeli on kuitenkin vuosittainen NBA 2K1. Esimerkiksi toissa vuonna julkaistu NBA 2K17 on arvosteltu maailman parhaimpien urheilupelien top 5 -joukkoon. NBA 2K-sarja on koripallopiireissä yhtä odotettu kuin jalkapallo- ja jääkiekkopelit.

Urheilupelejä jokaiseen makuun

Urheilupelejä on ollut olemassa tietokoneiden alusta alkaen. Summer Games oli legendaarinen peli, jonka monet tunsivat ohjausmekaniikastaan, joka sai pelaajien ranteet helliksi kivusta. 1980-luvun peleissä erityisen suosittu teema oli baseball, joka onkin Yhdysvalloissa, pelialan suurimmalla markkinalla, kuuma urheilulaji. Pelialan ehdoton ykkönen on pelifirma Electronic Arts, joka valmistaa suosittuja FIFA- ja NHL-sarjan pelejä. Näistä peleistä ilmestyy joka vuosi uudet versiot ja ne ovat vuosi vuodelta myynti- ja arvostelumenestyksiä. Myös Visual Concepts NBA 2K-sarja on suosittu koripallopelisarja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *