Movies

Valkokankaalle! Pelit, joista on tehty elokuvia

Elokuvamaailma etsii jatkuvasti uusia ideoita ja tarinoita kerrottavaksi. Perinteisten aiheiden lisäksi potentiaalisiksi elokuvien aiheiksi ovat nousseet tietokone- mobiili- ja konsolipelit. Mikäli peli menestyy, on tulevalle elokuvalle jo potentiaalinen yleisö valmiina. Vaikka peli olisi hyvä, on siitä hankalaa tehdä onnistunutta elokuvaa. Kriitikot ovatkin ottaneet peleihin pohjaavat elokuvat varsin nihkeästi vastaan. Yksi esimerkki tästä kriittisestä suhtautumisesta on Vulture.com-julkaisu, joka piti uusinta Tomb Raider -elokuvaa (2018) lähestulkoon hyvänä elokuvana, joka oli murtaa tututun huonojen pelileffojen kaavan.

Julkaisun mielestä elokuviin pohjaavat pelit ovat parhaimmillaankin B-luokkaa, joten niitä on arvioitava eri kriteereillä kuin muita elokuvia. Sen sijaan, että niitä verrattaisiin muihin elokuviin, niitä on verrattava keskenään. Julkaisu ottaa esimerkiksi Street Fighter -leffan, josta ei ole vastusta Die Hardille, mutta joka pärjää mainiosti muita sitä muistuttavia leffoja vastaan. Pitää muistaa, että yleisön ja kriitikoiden mielipiteet eivät aina kohtaa. Siksi onkin syytä katsoa elokuvat itse, ja katsomisen voi aloittaa vaikka seuraavasta listasta.

Tomb Raider -elokuvat

Yksi ikonisimmista seikkailupelien hahmoista on Lara Croft. Vuonna 2001 julkaistiin isolla budjetilla tehty Lara Croft: Tomb Raider -leffa, jonka nimiroolin näytteli Angelina Jolie. Ohjaajana toimi Simon West, joka on ohjannut mm. Con Air – lento vapauteen, Kenraalin Tytär sekä The Expendables 2 -leffat. Vulture.com -julkaisu pitää Tomb Raider leffaa yhtä hyvänä kuin näitä edellä mainittuja leffoja. Lara Croft: Tomb Raider oli kassamagneetti, ja sen lipputulot ylittivät 274 miljoonaa dollaria. Jolie uusi roolinsa vuonna 2003 julkaistussa jatko-osassa.

Lara Croft: Tomb Raider – The Cradle of Life -leffaa pidettiin kriitikoiden parissa edeltäjäänsä parempana, mutta lipputulot olivat vain reilut 156 miljoonaa. Suunnitelmat kolmannesta Tomb Raiderista jäivät, kun Jolie ilmoitti, ettei ollut enää kiinnostunut uusimaan rooliaan. Tomb Raider -leffojen reboottaus tapahtui vuonna 2018 julkaistun Tomb Raider -elokuvan myötä, jossa Croftia näytteli Alicia Vikander. Elokuva-arvostelusivusto Imdb:ssä uusi Tomb Raider on saanut paremman arvosanan kuin Jolien leffat, ja Gamesradar -julkaisu pitää elokuvaa 4. parhaana peliin perustuvana leffana.

Super Mario Bros. -elokuva

Peleistä tehdyistä leffoista ensimmäinen oli vuonna 1993 tehty Super Mario Bros. -elokuva. Elokuvan pääroolit näyttelivät Bob Hoskins (Mario Mario), John Leguizamo (Luigi Mario) ja Dennis Hopper (Kuningas Koopa). Leffassa seikkailevat mahdollisesti kaikkein tunnetuimmat pelihahmot: putkimiehet Mario ja Luigi. Idea Super Mario Bros. -elokuvasta lähti alkujaan Roland Joffélta, ja Nintendon kanssa käytyjen neuvotteluiden jälkeen hän sai 2 miljoonan dollarin sopimuksen ja väliaikaisen hallinnan Marion hahmoon. Nintendo säilytti kaupalliset oikeudet elokuvaan.

Ennen kuvauksia elokuvan rooleihin harkittiin mm. Arnold Schwarzeneggeriä, Michael Keatonia (molempia Koopan rooliin), Tom Hanksia (Luigin rooliin) ja Danny DeVitoa (Marion rooliin ja ohjaajaksi). Lopulta Marion rooliin päätyi kuitenkin englantilainen Bob Hoskins ja Luigin rooliin amerikkalainen John Leguizamo. Leffan budjetti oli 48 miljoonaa dollaria ja lipputulot 20,9 miljoonaa dollaria. Vulture.com toteaa, että elokuva hyötyy siitä, että se on “häpeilemättömän outo”. Mikäli Terry Gilliam ohjaisi videopeliin perustuvan leffan, olisi se julkaisun mukaan tämä.

Street Fighter (1994)

Tappelupelisarja Street Fighter sai nimeään kantavan elokuvan vuonna 1994. Toimintaleffan kirjoitti ja ohjasi Steven E. de Souza ja pääosaan kiinnitettiin toimintatähti Jean-Claude Van Damme. Leffan juoni pohjautuu löysästi Street Fighter II: The World Warrior -peliin. Elokuvassa seurataan eversti Guilen pyrkimyksiä kaataa sotilasdiktaattori kenraali M. Bison, joka aikoo valloittaa maailman supersotilaiden avulla. Guilen roolin näytteli kansainvälisestä arvostusta nauttinut Raúl Juliá. Elokuva menestyi taloudellisesti loistavasti: lipputulot olivat noin kolminkertaiset budjettiin verrattuna.

Venture.com kuvailee leffaa “hölmöksi” ja “campiksi”, mutta toteaa, että elokuva ei yrittänyt olla enempää kuin se oli, eli tappelupeliin pohjaava elokuva. Elokuvan näyttelijöistä Juliá sai kiitosta: häntä pidettiin liian taitavana pahiksen rooliin, mutta ammattilaisena hän antoi parhaansa. Juliá kuoli ennen elokuvan julkaisua, ja hän oli postuumisti ehdolla Saturn Awardin saajaksi parhaasta sivuosasta suorituksestaan Street Fighter -leffassa. Toimintaleffan valtiksi on katsottu, että se ei yrittänyt liikoja, vaan teki tarpeeksi ollakseen Dammen leffoista parhaimpia.

Assasins Creed (2016)

Yksi viimeisimpiä pelejä, joista on tehty elokuva, on Assasins Creed. Elokuva julkaistiin vuonna 2016, ja sen ohjasi Justin Kurzel. Leffassa oli kovia nimiä, sillä pääosia esittivät mm. Michael Fassbender, Marion Cotillard, Michael K. Williams ja Jeremy Irons. Gamesradar listaa leffan sijalle 10. kaikkien aikojen parhaita peleihin perustuvia leffoja arvioidessaan. Julkaisun mukaan elokuva teki kunniaa pelisarjalle ilman, että se meni liian pitkälle faneja miellyttääkseen. Mikäli assassiinien ja temppeliherrojen taistelu kiinnostaa, kannattaa elokuva katsastaa.

Angry Birds -elokuva (2016)

Menestyneeseen samannimiseen videopelisarjaan perustuva Angry Birds -leffa sai ensi-iltansa vuonna 2016. Suomalais-amerikkalainen leffa osoitti, että peleihin perustuvien elokuvien ei tarvitse olla tappelua ja sotatannerta. Animaatioelokuva oli ensimmäinen mobiilipeliin pohjaava leffa ja siksi se on päässyt listallemme. Elokuvan budjetti oli 73 miljoonaa dollaria, ja se tuotti komeat yli 352 miljoonaa dollaria. Leffa on suunnattu lapsille, mutta se sisältää myös aikuisille sopivia vitsejä. Gamesradar kutsuu animaatiota yhdeksi parhaaksi videopeleihin pohjaavista elokuvista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *