Movies

Parhaat suomalaiset elokuvat

Suomalaisella elokuvalla on pitkät juuret, sillä ensimmäiset kotimaiset elokuvat ilmestyivät jo 1900-luvun alussa. Varsinaisesti elokuvien suosio kasvoi Suomessa kuitenkin 1930 – 1940-luvuilla, jolloin suosituimmat elokuvat saattoivat vetää jopa miljoonayleisön elokuvateattereihin. Television yleistyessä elokuvien katsojamäärät romahtivat pitkäksi aikaa, mutta 1990-luvulta lähtien katsojaluvut ovat olleet jälleen nousussa.

Kotimaiset elokuvat ovat perinteisesti keskittyneet erityisesti kansalliseen perinteeseen ja identiteetin etsintään. Suomalaista elokuvateollisuutta rahoitetaan julkisella tuella ja varsinkin pitkien elokuvien rahoituksessa Suomen elokuvasäätiön tuella on suuri merkitys. Viimeisten vuosikymmenten aikana suomalaiset elokuvat ovat käsitelleet erityisesti esimerkiksi sota-aikaan liittyviä teemoja. Suosituimpia sotaelokuvia ovat olleet 2000-luvun alussa jatkosotaa käsittelevät Rukajärven tie, Pikkusisar ja Hylätyt talot, autiot pihat ja vuonna 2017 ensi-iltansa saanut Aku Louhimiehen uusi versio klassikkoelokuvasta Tuntematon sotilas.

Pop corn with soda and movie shows

Sotateeman lisäksi suomalaiset elokuvat ovat viime vuosina käsitelleet myös erityisesti nuorten elämään liittyviä ilmiöitä ja tunnettujen suomalaisten elämää. Lasten elokuvat ovat myös kasvattaneet suosiotaan ja vuoden 2016 katsotuimmat elokuvat olivatkin kaikki koko perheelle sopivia.

Suomalainen elokuvahistoria

Kaikkien aikojen katsotuin suomalainen elokuva on vuonna 1955 julkaistu Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas, jota on katsottu elokuvateattereissa jopa yli kaksi miljoonaa kertaa. Yli miljoona katsojaa houkuttelivat myös vuonna 1941 julkaistu Toivo Särkän ohjaama Kulkurin valssi ja vuonna 1968 ensi-iltansa saanut Edvin Laineen ohjaama Täällä Pohjantähden alla. Varhaisin lähes miljoona katsojaa saavuttanut elokuva oli jo vuonna 1937 julkaistu Juurakon Hulda, joka kertoi köyhissä oloissa kasvaneen vahvan ja itsenäisen Huldan sosiaalisesta noususta opiskelujen avulla.

Menestyneimpien elokuvien arviointi perustuu yleensä katsojalukuihin ja lipputuloihin, mutta elokuva-alan kriitikot pitävät yleisesti vuonna 1960 julkaistua, Matti Kassilan ohjaamaa Komisario Palmun erehdystä Suomen elokuvahistorian parhaana teoksena. Vuonna 2012 se valittiin Yleisradion kriitikkokyselyssä ylivoimaisesti kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi elokuvaksi.

Suomalaisesta elokuvahistoriasta ei voi myöskään puhua mainitsematta Uuno Turhapuro -elokuvia. Vuosina 1973 – 2004 tehtiin kaikkiaan 19 laiskasta ja epäsiististä, mutta koko kansan rakastamasta Uuno Turhapurosta kertovaa elokuvaa, jotka keräsivät joka kerta suuren yleisön.

Viime vuosikymmenten katsotuimmat suomalaiset elokuvat

Suomalaiset elokuvat ovat viime vuosina keränneet tyypillisesti parhaimmillaan noin puoli miljoona katsojaa, joten suomalaisen elokuvan kultavuosien miljoonayleisöön ei ole enää yksikään uusi elokuva yltänyt, vuonna 2017 julkaistua Tuntematonta sotilasta lukuun ottamatta. Vuosina 1990 – 2015 vain kaksi suomalaista elokuvaa ylitti yli puolen miljoonan katsojan rajan: Pahat pojat vuonna 2003 ja Luokkakokous vuonna 2015. Lähes puolen miljoonan rajan ylittivät myös Dome Karukosken Mielensäpahoittaja, Matti Nykäsestä kertova Matti vuonna 2006 ja Johanna Vuoksenmaan komedia 21 tapaa pilata avioliitto.

Ainoa yli miljoonan katsojan rajan ylittänyt elokuva viimeisen 50 vuoden aikana on ollut vuonna 2017 ensi-iltansa saanut Tuntematon sotilas. Elokuva perustuu vuonna 2000 julkaistuun sensuroimattomaan versioon Väinö Linnan vuoden 1954 sotaromaanista Tuntematon sotilas. Elokuva sai neljä Jussi-palkintoa ja keräsi kiitosta myös kriitikoilta. Myös yleisö otti elokuvan omakseen ja äänesti elokuvan vuoden parhaaksi. Kansainvälisesti katsotuin suomalainen elokuva on puolestaan ollut suomalais-yhdysvaltalaisella yhteistyöllä tuotettu Angry Birds -animaatioelokuva, jonka on nähnyt Euroopassa jo yli 13 miljoonaa katsojaa.

Kansainvälisesti menestyneimmät suomalaiset elokuvat

Suomen kansainvälisesti menestynein ja tunnetuin elokuvaohjaaja on Aki Kaurismäki, jonka elokuvat ovat saavuttaneet arvostusta erityisesti Ranskassa ja Saksassa. Kaurismäen Cannesin elokuvajuhlilla palkittu ja Oscar-ehdokkuuden saavuttanut Mies vailla menneisyyttä on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä elokuvia. Ohjaajan aiemmasta tuotannosta ehdolla Cannesissa ja Oscar-gaalassa oli myös elokuva Kauas pilvet karkaavat. Kaurismäen tyyliä luonnehtii parhaiten pelkistetty ja kurinalainen ilmaisu. Hänelle ominaista on myös hieman kieroutunut musta huumori ja eettisiin valintoihin keskittynyt kuvaus suomalaisesta elämästä.

Suomalais-yhdysvaltalaisen Angry Birds -elokuvan jälkeen kansainvälisesti katsotuin suomalainen elokuva on puolestaan täysin amatöörivoimin tuotettu tieteisparodia Star Wreck: In the Pirkinning tai Star Wreck VI, jota on ladattu internetissä yli yhdeksän miljoonaa kertaa. Elokuvassa on perinteisistä suomalaisista elokuvista poiketen hyödynnetty tietokonetehosteita ja täysin digitaalisesti tuotettuja lavasteita. Tietokoneella luotujen lavasteiden lisäksi elokuvassa seikkaillaan muun muassa Hesburgerissa, joten scifi-maailman lisäksi katsoja pääsee uppoutumaan myös tuttuihin maisemiin. Star Trekiä ja Babylon 5:ta parodioiva elokuva on ladattavissa netistä täysin ilmaiseksi.

Jussi-gaala palkitsee Suomen tähtielokuvat

Kuten sanottu, parhaat suomalaiset elokuvat ovat perinteisesti käsitelleet suomalaiseen identiteettiin tai sota-aikaan liittyviä aiheita. Viime aikoina suositut elokuvat ovat käsitelleet sota-aiheen lisäksi myös nuorten elämää, tunnettujen suomalaisten elämäkertoja ja koko perheelle sopivia aiheita. Suomalaisen elokuvan kulta-aikana 1940 – 1950-luvuilla suosituimmat elokuvat keräsivät miljoonayleisön; saavutus, johon ylsi seuraavan kerran vasta uusin versio Tuntemattomasta sotilaasta vuonna 2017.

Suomalaisen elokuva-alan arvostetuimmassa palkintotilaisuudessa Jussi-gaalassa palkitaan vuosittain menestyneimmät suomalaiset elokuvat. Vuodesta 1944 järjestetty Jussi-gaala on Suomen arvostetuin elokuva-alan palkintotilaisuus. Suomalaisen elokuvan kulta-aikana 1940- ja 1950-luvuilla Jussi-palkinto oli arvostettu ja tavoiteltu tunnustus, mutta sen arvo laski elokuva-alan yleisen laskun aikana ja nousi uudestaan vasta suomalaisen elokuva-alan elpyessä 1990-luvulta lähtien.

Jussi-palkinto on jaettu vuosittain eri paikoissa järjestetyissä juhlatilaisuuksissa. Palkintoja on jaettu vuodesta 1987 yhteensä 15:ssä eri kategoriassa, jonka lisäksi jaetaan kunniakirja yleisöäänestyksen perusteella. Viime vuosina on jaettu myös betonista valmistettu Jussi-patsas elämäntyön perusteella. Jaettuja palkintoja pidetään nykyisin arvokkaana osoituksena suomalaisen elokuvan uudesta noususta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *