Games

Fallout – Tuhon jälkeiset riemut

Fallout on yksi pelimaailman suurimmista brändeistä, joka on muodostunut melkein synonyymiksi tai ainakin mittapuuksi suurtuhonjälkeiselle seikkailu- ja selviytymisteemaisille peleille. Osalle sukupolvea Fallout ilman lisänimikkeitä tai numeroita tarkoittaa aivan tiettyä tunnelmaa, musiikkia ja isomorfisella perspektiivillä kuvattua ydintuhon jälkeistä maailmaa, pelikirjoittamisen huippua ja mekaniikkaa. Sarja antoi hyvinkin paljon vapauksia pelaajalleen tehdä valintoja juonen etenemisen ja sen sisältämien kipeidenkin moraalisten valintojen suhteen. Vuosien kuluessa Fallout-pelisarja on kehittynyt ylhäältä kuvatusta, tekstipainotteisesta pelistä toiminnantäytteiseksi 3D-räiskinnäksi.

Vaikka Fallout-pelisarja on aina uusien osiensa ilmestyessä kehittynyt teknisesti, on sen perusideaa ainakin pyritty pitämään samana. Pelisarjan universumissa eletään vaihtoehtotodellisuudessa, maailmassa, jossa kylmä sota johti ydintuhoon ja täydelliseen hävitykseen Yhdysvaltain alueella. Pelin sankari, sanan ehkä laveimmassa merkityksessä, on hahmo joka syystä tai toisesta viskataan keskelle hävitystä tarkkailemaan yhteiskunnan uudelleenrakentamisyrityksiä sen kaikissa enemmän tai vähemmän toimivissa muodoissa. Pelin lähtökohdat, joissa järjestäytynyt yhteiskunta on hajonnut, on mahdollistanut sen kirjoittajille tarkkailla ihmisyyden eettisiä kysymyksiä erinäisin tavoin.

Falloutin sukupolvet

Ensimmäisen varsinaisen Fallout pelin ilmestyessä jo 1997 oli se jotain aivan uskomattoman kekseliästä ja koukuttavaa. Monelle vanhemmalle pelaajalle Fallout-episodit 1 ja 2 muistuvat mieleen pelikirjoittamisen kulta-aikana. Tietokoneiden toimintateho olikin vielä nykymittapuiden mukaan varsin alkeellista ja pelinkehittäjät joutuivat tukemaan nykyistä enemmän tekstuaalista ilmaisua tunnelman luomisessa. Minimalistiset mittapuut eivät kuitenkaan aina ole haitaksi, sillä näitä ensimmäisiä Fallouteja pelatessa olikin pelikokemus huomattavasti nykypelejä meditatiivisempi ja pohdiskeleva, jossa jokainen saavutus oli ajatustyön tulos, ehkä siksi myös palkitsevampi.

Suurin muutos pelisarjan mekaniikoissa tapahtui pelisarjan kolmannen osan kohdalla, jolloin pelin kehitys siirtyi suuren Bethesda pelitalon alle. Bethesda on tunnettu Elders Scrolls roolipelisarjastaan, joka on toteutettu 3D-tekniikalla ja tällöin oli heille myös luontevaa tuoda Fallout-universumi uusien teknologioiden pariin. Kuten aina suurten muutosten aikana totun tuttuihin, rakkaisiinkin, kaavoihin, herätti pelin 3D-päivitys vanhemmissa pelaajissa epäluuloa. Jotain eittämättä menetettiinkin mielikuvituksessa pelin siirtyessä 3D-teknologian immersiiviseen ympäristöön, mutta toisaalta Fallout 3 saavutti nopeasti kulttisuosion.

Uuden sukupolven apokalypsit

Fallout 3 muodostui pian selviytymisseikkailujen kulmakiveksi aikakautena, jolloin suurten pelitalojen pelit hallitsevat viihdeteollisuuden kenttää. Fallout 3 toi postapokalyptisen, tai tuhon jälkeisen, maailman entistä lähemmäs pelaajan välitöntä kokemusta. Bethesda onnistuikin pysymään niin uskollisena alkuperäisen peliuniversumin teemoille ja mekaniikoille kuin mahdollista niinkin suurten teknillisten muutosten kuin täysin uudenkaltaisen pelimoottorin käyttöönoton ja uuden kirjoittaja tiimin puitteissa. Moni nuorempi pelaaja, joille aika ennen 2000 lukua pitääkin Fallout 3 -pelisarjan ensimmäisenä pelinä. Tämä on ymmärrettävää tietystä haikeudentunnusta huolimatta.

3D-tekniikan realistisuus maailmassa, jossa moraaliset kysymykset käydään vähintäänkin harmaalla alueella, toi pelissä esille myös väkivallan entistä korostuneemmin esille. Fallout-pelien selviytymistaistelussa on väkivaltaisuutta kuvattu tunnetusti varsin brutaalein tavoin mittakaavassa, joka varsin tarkoituksen mukaisesti ottaa jopa humoristisia mittasuhteita. Falloutin synkkiä teemoja on väkivallallaan karrikoimisen lisäksi pyritty käsittelemään mustan huumorin kautta, josta pelisarja on myöskin tunnettu. Pelien käyttöliittymien hahmot noudattavat naivin sarjakuvamaista kaavaa, jossa Fallout Boyksi nimetty hahmo opastaa pelin teemoihin muistuttaen 1950-luvun lasten propagandahahmoja.

Länkkäreitä ja robotteja

Fallout-sarjan todellisuuden pohjana on vaihtoehtoinen historiankulku: kylmä sota on johtanut ydintuhoon Pohjois-Amerikassa, mikä on jäädyttänyt yhteiskunnan kuvaston 50-luvun purkkapop todellisuuteen. Sarjan päähahmot ovat yleensä ulkopuolisia tähän apokalyptiseen jättömaahan. Tyypillisesti he pelin alkaessa nousevat ulos maanalaisista ydinbunkkereistaan, joissa osa ihmiskunnasta on viettänyt sukupolvia tiedostamattomina ulkomaailman kauhuista jälleen kerran lukittuna tiettyyn naiviin maailmankuvaan, johon rinnastettuna ihmiskunnan kauhut ottavat absurdeja mittasuhteita. Pelien sisäiset teemat myös heijastelevat ajateltavissa olevaa 50-luvun kuvastoa maailmasta ja tulevaisuudesta.

Fallout New Vegas, oli pelisarjaan Fallout 3:n jälkeen ilmestynyt osa, jossa tällä kertaa tarkastellaan Amerikka-kuvastoa lännentarinoiden kautta. New Vegas poikkeaakin hieman pelisarjan muista osista, sen painottuessa enemmän amerikkalaiseen historiallisen lännen kuvaukseen yhdistettynä futuristisiin visioihin keinoälyistä ja sädepyssyistä. Falloutin maailman tutkimiseen on aina kuulunut olennaisesti erilaisten yhteiskunnan järjestämisyritysten seuraaminen. Näihin yritelmiin onkin yleensä otettu mallia historiallisista yhteisöjen vaiheista, eikä Amerikan lännen valloittaminen olekaan ajatuksena kovin vaikea sovittaa tuhon jälkeisen uudelleen asuttamisen teemoihin.

Tulevaisuus, yhä uudelleen…

Bethesda on pelitalona tunnettu hyvin kunnianhimoisista roolipeleistään ja on kieltämättä ihan kiitettävästi pyrkinyt kehittämään pelimaailmoiltaan uusiin suuntiin, pitäen silti kiinni niistä piirteistä pelimaailmoissaan, joihin niiden fanit ovat alkujaan rakastuneet. Fallout New Vegasin ollessa enemmänkin Spin Off -tyyppinen poikkeama Fallout-jatkumossa, on Fallout 4 sarjan virallinen jatko-osa, jossa pelimekaniikan kehittäminen on viety taas eteenpäin, teknologian kehityksen virrassa. Fallout 4:a on kritisoitu sen etääntymisestä pelisarjan roolipeli juurista. Se keskittyykin entistä enemmän seikkailullisuuteen ja lisänä on tuonut peliin rakennusmahdollisuudet.

…Ja uudelleen

Fallout 4 on herättänyt ristiriitoja vastaanotossaan erityisesti niissä pelaajissa, joiden mielestä Fallout 3 oli se aito ja alkuperäinen mittapuu, jolla postapokalyptistä teemaa tulkittiin. Fallout 4 toi mukanaan pelaajalle uusia vapauksia vaikuttaa entistä konkreettisemmin jättömaan maisemaan. Pelin juoni taas on saanut kritiikkiä samojen teemojen toistosta ja yksinkertaistamisesta. Kuitenkin Fallout 4 on yksi viimevuosien suosituimmista peleistä eikä pelisarjan suosiolle näy loppua. Nyt julistettu Fallout 76 on onlinepeli, joka jälleen on herättänyt epäluuloa pelaajakunnassa. Historia näyttää toistavan itseään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *