Movies

Legendaariset toimintasankarit

Elokuvahistoria on täynnä toimintasankareita, jotka yksinään tai lähes yksin pelastavat maailman tuholta, estävät kelmien kierot aikeet, ovat ratkaisevassa osassa äärimmäisen tärkeässä taistelussa, seikkailevat ympäri maailmaa ja poistuvat tehtävän suoritettuaan kohti uusia seikkailuita. Me kaikki tunnemme nämä toimintasankarit ja olemme katsoneet heidän seikkailujaan.

Kukapa unohtaisi John McClanen pieleen menneet joulunajan suunnitelmat, kun Hans Gruberin johtamat terroristit kaappaavat pilvenpiirtäjän? Salainen agentti 007 puolestaan vie katsojat suuruudenhullujen konnien, kauniiden naisten ja Q:n uskomattomien keksintöjen maailmaan. Entäpä sitten Indiana Jones, arkeologi, joka on yhtä kotonaan luentosalissa kuin ansoitetuissa raunioissa? Entä onko Alien -leffoista tuttu Ellen Ripley kovin naistoimintatähti? Ketkä ovat näistä sankareista kaikkein legendaarisimmat?

Tämä on kysymys, johon olemme pyrkineet vastaamaan seuraavan listan avulla. Kokosimme yhteen muutamia elokuvamaailman kovimpia toimintasankareita. 1980-luku oli toimintaleffojen kulta-aikaa, joten tuskin yllätyt, että lähes kaikki listan sankarit ovat tuolta ajalta tai sen liepeiltä. Listamme pohjana on käytetty Total Filmin listausta, jonne on koottu 50 kovinta toimintatähteä.

James Bond

Total Filmin listalla kovimmaksi toimintatähdeksi nousi brittiagentti James Bond. Valinta ei ehkä sinällään ole yllättävä, sillä Bond lienee pelastanut maailman useammin kuin yksikään toinen toimintasankari. Kylmän sodan maailmassa seikkailunsa aloittanut 007 on taistellut niin kansainvälistä rikollisjärjestöä SPECTRE:ä vastaan, kohdannut kelmejä Neuvostoliitosta, pelastanut maailman suursodalta muutamaan kertaan, kaatanut maailmaa uuteen poliittiseen järjestykseen ajaneen mediapomon sekä kohdannut roistoiksi kääntyneitä entisiä huippuagentteja. Kaiken tämän brittiagentti on tehnyt tyylillä, nauttien välissä vodka martinin, ravistettuna, sekoittamatta.

James Bondina nähdyt näyttelijät ovat kaikki jääneet elokuvahistoriaan. Sean Connery on monelle se aito ja oikea Bond. Conneryn seuraajaksi aiottu George Lazenby teki ainoastaan yhden elokuvan, jonka jälkeen Connery teki viimeisen viralliseksi Bondiksi jääneen “Timantit ovat ikuisia” -leffan. 1980-luvun “Älä kieltäydy kahdesti” ei ole virallinen Bond-leffa. Tämän jälkeen Roger Moore otti roolin ja hänen mukanaan Bond sai huumoria ja pilkettä silmäkulmaansa. Timonthy Dalton ja Pierce Brosnan seurasivat Moorea ja Daniel Craig päivitti roolin 2000-luvulle.

John McClane

John McClane sijoittui lehden listalla kakkoseksi ja mielestämme aivan aiheesta. Bruce Willisin näyttelemä McClane ei ole erikoisjoukkojen sotilas eikä salainen agentti, vaan hän on aivan tavallinen poliisi New Yorkista. Hän vain joutuu Die Hard -leffoissa tukaliin tilanteisiin ja tekee, mitä miehen on tehtävä. Roistoja ensimmäisessä Die Hardissa johtanut Alan Rickmanin näyttelemä Hans Gruber sen sijaan ei arvostanut McClanen toimintaa, vaan totesi hänen olevan “taas yksi amerikkalainen… joka luulee olevansa John Wayne”.

Die Hardin (1988) menestyksen jälkeen McClanen seikkailut jatkuivat Renny Harlinin ohjaamassa Die Hard 2 -leffassa, jossa palkkasoturit kaappaavat Washingtonissa sijaitsevan Dullesin kansainvälisen lentokentän. McClanen on jälleen tartuttava toimeen ja estettävä uhkaava katastrofi. Die Hard 2:sen jälkeen tehtiin “Die Hard with a Vengeance”, jossa McClanea vastaan asettui Hans Gruberin veli, Jeremy Ironsin näyttelemä Simon Gruber. McClane palasi 2000-luvulla kahden elokuvan voimin: “Live Free or Die Hard” julkaistiin 2007 ja “A Good Day to Die Hard” 2013.

Indiana Jones

Indiana Jones on kaveri, joka saa arkeologian näyttämään vaaralliselle! Harrison Fordin näyttelemä ja George Lucasin luoma hahmo on kunnianosoitus menneen ajan sankareille. Yliopiston ohella Indiana Jones viihtyy aarteenetsijänä ja ensimmäisessä elokuvassa “Kadonneen aarteen metsästäjät” (1981) hän joutuu heti leffan alussa tiukkaan paikkaan ansoitetussa temppelissä Perussa. Vaarat eivät suinkaan tästä vähene, sillä Indy kohtaa natseja, jotka myös etsivät liitonarkkia. “Indiana Jones ja tuomion temppeli” -leffassa (1984) Indy seikkailee Intiassa ja taistelee ihmisuhrausta harjoittavaa paikallista kulttia vastaan.

Kolmas Indiana Jones -elokuva “Indiana Jones ja viimeinen ristiretki” (1989) sai tähdikseen myös Sean Conneryn, joka näyttelee Indiana Jonesin isää. Isä ja poika ovat Graalin maljan jäljillä, mutta samoin ovat myös kolmannen valtakunnan natsit. Indy kumppaneineen joutuukin moniin vaarallisiin tilanteisiin ja päätyy kasvokkain jopa itsensä Adolf Hitlerin kanssa. Kolmen elokuvan jälkeen seurasi pitkä tauko, mutta Indy palasi valkokankaille vuonna 2008, jolloin julkaistiin “Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta”. Elokuva menestyi taloudellisesti, mutta tarina sai kritiikkiä.

Ellen Ripley

Mikäli joudut pulaan avaruusörkin kanssa, kenet haluat avuksesi? On hyvin mahdollista, että vastauksesi on Ellen Ripley. Sigourney Weaverin näyttelemä Ripley kohtasi legendaarisen avaruusmonsterin ensi kertaa vuoden 1979 elokuvassa “Alien – kahdeksas matkustaja”. Ahtaan paikan kammoa huokuva leffa kertoo avaruusaluksesta, jossa avaruushirviö alkaa pistämään miehistöä päiviltä. Onneksi Ripley tietää miten toimia. Elokuvan menestys johti muihin Alien -elokuviin, joissa Ripley kohtasi lisää alieneita. “Aliens – paluu” julkaistiin 1986, “Alien³” vuonna 1992 ja “Alien – ylösnousemus” vuonna 1997.

John Rambo

John Rambo on mahdollisesti ikonisin toimintasankari sanan varsinaisessa merkityksessä. First Blood -leffassa (1982) Sylvester Stallonen näyttelemä Rambo saapuu pieneen amerikkalaiskaupunkiin Vietnamin veteraanina ja ajautuu pian vaikeuksiin virkavallan kanssa. Yhden miehen sotahan siitä syttyy. Ensimmäinen Rambo -leffa oli menestys ja sai jatkoa. Samalla sotatantereet kasvoivat. Toisessa leffassa Rambo suuntaa Vietnamiin selvittämään sotavankien kohtaloa. Vietnamissa hän kohtaa mm. Steven Berkoffin näyttelemän neuvostoupseerin. Kolmannessa leffassa Rambo suuntaa sotimaan Afganistaniin ja neljäs elokuva vie hänet Burmaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *